Op bezoek bij… Gezinshuis Casa di Rocha in Appingedam

In de serie ‘Op bezoek bij…’ nemen we zo nu en dan een kijkje op de werkvloer bij onze leden. Deze keer gaan we langs bij Casa di Rocha in Appingedam. 

Aan de stationsweg in Appingedam staat een karakteristiek voormalig politiebureau waar nu Casa di Rocha gevestigd is. Vertaald uit het Kaapverdiaans betekent “Rocha” niet minder dan rots. Dit staat voor de spreekwoordelijke rots in de branding die Joël en Bo voor de kinderen proberen te zijn. Van achter een beukenhaag verrijst een rots van een huis, gebouwd met donkerrode baksteen. Er is beneden in de grote woonkeuken ruimte voor een eettafel met veel stoelen en een oude kerkbank: alleen zo kun je met 11 kinderen en 2 volwassenen aan tafel, weet Bo te vertellen. Boven zijn de kantoren omgetoverd tot slaapkamers. 

In de tijd dat het pand van Casa di Rocha nog een politiebureau was, zat er ook een ambulancepost achter. Die ambulancepost is nu helemaal verbouwd tot woongedeelte voor de gezinshuiskinderen. Dat is ideaal voor de doelgroep waar Bo en Joël zich op richten: 12 tot 18-jarigen (indien nodig en mogelijk ook tot 23). Daar hebben ze een eigen keuken, een gameroom en pooltafel (die ook te gebruiken is als K’nex-tafel). Achter de oude ambulancepost is de garage, waar vroeger ambulances stonden staan nu fitnessapparaten. Zo kunnen jongeren hun eigen ding doen, maar zijn ‘ouderfiguren’ nooit ver weg. Het helpt hen ook als gezinshuisouders om in het leven van hun kinderen de juiste rol aan te nemen. Door daar goed mee om te gaan blijft de keukentafel een plek van grapjes en gezelligheid waar alle 13 gezinsleden graag komen. 

De meerwaarde van Zorgkracht 12 zit volgens Bo en Joël vooral in de samenwerking. Samen met andere leden, vanuit ieders expertise, een casus oppakken kan voor een jongere het verschil betekenen tussen thuis zitten of weer naar school kunnen, de draad kwijt zijn of hem weer oppakken. Die samenwerking kwam van pas toen Bo en Joël een dagbestedingslocatie zochten voor één van hun jongeren. Tijdens een ledenvergadering waren ze te gast bij de dagbestedingslocatie van een van de leden, die perfect bleek te passen bij de jongere in kwestie.

Bij Zorgkracht 12 ervaren Bo en Joël de ruimte om te doen waar ze goed in zijn: jongeren helpen op hun eigen manier zelfstandig te worden.  

Wil je meer weten over Bo en Joël of hun gezinshuis? Kijk dan op casadirocha.nl. 

Heb je interesse om je ook aan te sluiten bij Zorgkracht 12? We komen graag met je in contact. Vul het formulier in en je hoort snel van ons.